Felhívás

Ha úgy érzed publikálásra érdemes véleményed van a témában, vagy olyan történt veled amit megosztanál az olvasókkal, küld el nekünk. Hasonlóképpen várunk bármilyen témába illeszkedő fotót is. Erre a címre

Suttyók két keréken

Mindazoknak akiknek már sok a hazai biciklis közlekedési kultúra. Legyen az autós, gyalogos, vagy akár normális érzületű biciklis társunk.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Címkék

autó (1) autós (1) bicikli (1) biciklis (2) hiányos (1) karambol (1) kresz (1) tudás (1) vita (1) zebra (1) Címkefelhő

Rovatok

Felsőbbrendű biciklisek ?

2011.02.02. 15:30 | Morci úr | 115 komment

 

Sajnos az eddigi reakciók kétkerekű társaink részéről azt az elmélet látszik igazolni, hogy abban a pillanatban, ha valaki kerékpárra ül, akkor valami oknál fogva pillanatok alatt átlényegül egy önmagát elit kaszthoz tartozónak gondoló -tessék engem kiszolgálni- nevezetű lénnyé.

Mint autós köteles vagyok ismerni a KRESZ-t. Vizsgán számot adtam a tudásomról. Közokirat bizonyítja jártasságomat a szabályok útvesztőjében.

Ezzel szemben kerékpárosok vitatkoznak velünk a szabályzásról, olyanok akiknek a többsége bevallottan nem rendelkezik jogosítvánnyal. Ez mondjuk érvelésükből is tökéletesen leszűrhető. Higgyétek el, hogy egészen másként kezel az ember egy tiltó táblát, ne adj isten egy piros lámpát, egy több tonnás járművet irányítva, mint egy kerékpárt.

A másokért való felelősség érzet sok esetben még erősebb is mint az önmagunk kockáztatásának felmérésére irányuló figyelem.

 Ez persze mindenkinek a magán ügye lehet. De engedtessék meg, hogy ne vegyem irányelvnek egy KRESZ tudással általában nem rendelkező, napi szinten negatív példát mutató, agresszív kissebség véleményét. Észérvekkel lehet vitatkozni. De ha a biciklisek egy része ellenkezést tapasztal saját dogmái ellen, akkor fényezéskarcolás, lerúgott tükör, verbális vagy fizikai agresszió lehet a válasz. Ez a viselkedés itt a fórumon is megtapasztalható, a kommentek egy jelentős százalékában. A normális hangvételű biciklis hozzászólásokért külön köszönet és tisztelet a tulajoknak.

 A közlekedési szabályok értelmezés szakemberek számára is összetett dolog. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy az azokat betartani nem szándékozó biciklisták kérik, számon leginkább másokon. Valamiért a rejtett agresszió, és a -tömegben egyre hangosabb vagyok- csorda ösztönt látom kifejlődni a városi kerékpáros kultúrában.

 Azt lenne jó tisztázni merre szándékozunk tartani és milyen úton. Az, hogy ezt milyen járművel szándékozunk megtenni az már másodlagos kérdés lenne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suttyok-ket-kereken.blog.hu/api/trackback/id/tr1002633611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifj. Nagy Gábor 2011.02.03. 23:41:06

@Stock: "ugyanis ez tényleg egy kristálytiszta és elkeserítő tendencia, hogy a kerekesek felsőbbrendűségük vélt tudatában alkamazzák minden őket érintő kérdéseben a kettősmérce ostoba intézményét"

Amíg a közlekedésszervezés is a kettősmércét alkalmazza a biciklisek irányában, vagyis az egyik pillanatban felelős járművezetőként tekint rájuk, a másikban már gyalogosként történő viselkedést vár el tőlük, addig nem is várható, hogy ez megváltozzon...

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.04. 05:20:12

"Mint autós köteles vagyok ismerni a KRESZ-t. Vizsgán számot adtam a tudásomról. Közokirat bizonyítja jártasságomat a szabályok útvesztőjében."

Köteles lennél, de szarsz rá magasról.
A jogosítványod csak azt igazolja, hogy azt a néhány szabályt, amit a vizsgán számonkértek, a vizsga idejére sikerült bemagolnod.
Ellenben a blogbeli irományaid egyértelművé teszik, hogy mindehhez hülye vagy és ezt még reklámozod is.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.04. 05:25:45

@dw1: nem kedveském... nem a fröcsögő autósok vannak túlsúlyban, hanem azok az ostoba barmok, akik eme "blog" agyatlan szerzőjéhez hasonló mentalitással rendelkeznek. Többségükben magadfajta "kerékpárosok", akik miatt általában letagadom, hogy szeretek biciklivel közlekedni... Semmiben sem különböztök ettől a Morci úrtól, azt leszámítva, hogy vallásotok szerint a "másik oldalt" képviselitek - holott egyformák vagytok, csak másfajta ülés van a seggetek alatt.

ElfRoland 2011.02.04. 08:05:03

@Morci úr:
Ne terelj.
Van-e a birtokodban a 2010 utáni KRESZ-ről olyan "Közokirat" ami " bizonyítja jártasságomat a szabályok útvesztőjében" vagy nincs?
Látom nagyon szereted kikerüli a kínos dolgokat ezért segítek.
1. Van.
2. Nincs

Elég csak egy számot írnod. :-D

De én tudom hogy nincs mert fentebb leírtad hogy indulatosan rádudáltál valakire pedig akkor már se baleset veszély nem volt sem lakott területen kívüli előzés nem történt, tehát szabálytalanul közlekedtél.
Ez pedig a te logikád szerint azt jelenti hogy nem ismered a kresz-t.

dw1 · http://bpcity.hu 2011.02.04. 09:46:05

@Stock: ez egyre jobb lesz:

"...morál...mindenkinek a saját fejében van": igen. van aki normális, van aki nem. ez fejben dől el.

agresszív cm/egyiránybatekerés: rendőrök által biztosított felvonulás volt. motorosok is csinálnak ilyet, vannak futóversenyek is. ezen kár vitatkozni.

körút egy sávja: a kiskörúton megvalósult a bringaút. szűk egy év alatt 100 000 biciklis tekert arra (és még sokkal többen elférnének). a nagykörúton is meg lehetne ezt valósítani, ott még többen bringáznának. én nem szeretnék egy forgalmi sávot elvenni az autósoktól, valószínűleg meg lehet csinálni enélkül is.

mivel évről évre sokkal többen közlekednek bringával, előbb utóbb az autósok fogják kérni hogy inkább legyen rendesen elválasztott bicikliút és oldódjon meg az a faramuci helyzet hogy nem lehet a szélső sávokban közlekedni, mert folyamatosan bringáznak ott hárman.

hiába lesz lassan 10 éves a cm mozgalom, ha a város nagyon lassan alkalmazkodik a közlekedők megváltozott összetételéhez, de én bízom benne, hogy az infrastruktúra előbb-utóbb kiépül, a fejekben is rend lesz és nem azt várják a közlekedők, hogy mikor lehet leköcsögözni a másikat.

<világbéke>

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.04. 09:52:37

@dw1: épp csak azt nem veszed észre te sem, meg még jónéhány vadbiciklis sem, hogy pont a kerékpárutak követelésével éritek el, hogy az autósok még kevésbé tekintsék járműnek a kerékpárt...

dw1 · http://bpcity.hu 2011.02.04. 09:55:11

@Atomot az indexre!: hát nézd, ha az autósok között megy a bringás azabaj, ha tök külön tőlük azabaj.

szerencsére erre megoldás a kerékpársáv, városon belül, ami win-win, mert (a köcsög taxisok ráparkolhatnak) egymás látóterében haladnak az autók/bringák és így nincs meglepetés, bokor/fa/telefonfülke mögül előbukkanó jármű.

szegedbicaj 2011.02.04. 11:20:37

@Morci úr: Hallottam. Kérdés, hogy van-e papírod róla, hogy ismered a 2010-es módosítás szabályait. Ha nincs, akkor nem ismerheted, ahogy a jogosítvány nélküli biciklisek se ismerhetik a szabályokat. Ugyebár...

CSI

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 12:10:07

@CsImi:

Tipikus hozzáállás. Kreált elterelésekkel vigyük el a témát az eredeti felvetésekről.
De a lényeg: Itt nem azokról a biciklisekről van szó akik ismerik és jogkövető módon alkalmazzák is szabályzásokat. Hanem azokról akik vagy nem ismerik, vagy szándékosan félremagyarázzák azokat. Sajnos jelenleg ők vannak többen. Két lehetőség van: Az első csoporthoz tartozol és akkor nem értem miért vagdalkozol.
Vagy pedig esetleg a másodikhoz. De ezt feltételezni sem merem...

szegedbicaj 2011.02.04. 12:17:03

@Morci úr: Azt írod, hogy Te, autós, ismered a szabályt, ellenben a biciklis, akinek nincs jogosítványa, nem, és ez az érvelésükből kitűnik. Ellenben a saját állításaidat a papíroddal akarod alátámasztani, holott mint igyekeztem mutatni, az nem jelent sokat.

"Sajnos jelenleg ők vannak többen."

Ez most hasraütés volt, vagy alátámasztható tény?

CSI

ElfRoland 2011.02.04. 12:26:36

@Morci úr:
Senki sem alkalmaz minden szabályt mindig jogkövetően.
Te például dudálsz ha ideges vagy, más meg átgurul a zebrán mert neki úgy kényelmes, a harmadik meg 70-el megy ötven helyett mert úgy gyorsabb.
De a lényeg: akkor most mégis miért a kerékpárosokról szól a poszt?
Mi különbözteti meg őket a többi közlekedőtől?
Kiderült hogy a jogsi már nem is fontos, a szabályokat meg mindenki ott szarja le amikor jólesik neki.
Akkor?

Perillustris 2011.02.04. 13:04:06

Jajjj, de jó, újabb fikablog. A gumiszoba kinyitott. Tessék-tessék! :P

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 13:27:55

@CsImi: Sajnos ez a tapasztalatom, ha egyedül lennék vele, akkor nem is lenne baj, de tele a net a hasonló biciklisek miatt anyázóktól.
Ez pedig a normális biciklisnek szintén nem jó. Ezt nem értitek meg, az a baj. Pont mint egyes "elit" szakmáknál, mint pl orvosok, politikusok. A saját kutyánk kölykét akkor is megvédjük, ha nyilvánvalóan az előszoba szőnyegre szarik.

ElfRoland 2011.02.04. 13:39:26

@Morci úr:
Bírom a szelektív olvasási stílusodat. :-D

Perillustris 2011.02.04. 13:48:59

@ElfRoland: Sebaj, kiagyalt egy koncepciót, nyilván ahhoz kell alkalmazkodnia. Ez a blog is el fog halni pár hónapon belül, vagy megmarad fröcsögő recskázóknak, roppant kis látogatottsággal.

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 14:01:59

@ElfRoland: Hát bocsi, hogy csak a normális és értelmes felvetésekre válaszolok. :)
Ismered a mondást, hogy ne etesd az internetes trollt?
Tőlem sok kajára ne számítson. :D

Stock 2011.02.04. 14:36:49

@ElfRoland: igaz senki sem tart be minden szabályt...
de a kerekeseken kívül nem általános és elfogadott sehol a normák megszegése.
ráadásként, az alapvető szabályokat szinte mindeki betartja kivéve a bringásokat... a bizalmi elv értelme vész el ezek miatt az állatok miatt.
ez különbözteti meg a többi közlekedőtől!

Stock 2011.02.04. 14:38:39

@dw1: szánalmasan terelsz! :)) nem szar érzés ilyen sikamlósan vitázni és figyelmen kívül hagyni a kényes kérdéseket?

Stock 2011.02.04. 14:42:11

@ifj. Nagy Gábor: nem gondolod, hogy alapjaiban rossz az érvelésed, miszerint a szabály alkotók a hibásak?! abban nem lehet hiba, akik minden, értsd minden szabályra tezs?!?!
(mellesleg ezzel kezdődött a vita, hogy a tipikus bringás mindig másra mutogat a tolerálhatatlan viselkedésért...) :)

jogsit, rendszámot , kötelezőt a bringásokra és lesz miről beszélni.. onnantól nem vitatható a szerep! tessék tenni a megbecsülésért, nem elvárni azt!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.04. 15:38:45

@dw1: Ez persze nem is igaz..Van kerékpár út és mégis kétféle bringás. Használjátok az utat is és a kerékpár utat is. Ki így, ki úgy...Aszerint, neki mi tetszik..Mi pedig? Semmit nem tejhetünk ,csak megyünk mögöttetek harminccal, mikor ott kígyózik mellettünk a kerékpár út, amit ingyen kaptatok, ami a tietek és ami nem felel meg nektek, illetve van köztetek, akivel még ti magatok sem értetek egyet..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.04. 15:45:42

@Perillustris: Ha mégsem így lesz, elfogadjátok végre, hogy létező probléma? Hogy nem vagytok felsőbbrendűek nálunk, nem bírtok a társadalomban kiemelt jogokkal és nekünk is van még helyünk az utakon??

Mert itt erről van szó. Te megpróbáljátok elsikálni egy "fikablog" beírással, meg majd ez is elhal, de ha nem így lesz, reakció??

Vagyunk ugyanis páran, akit ez a hozzáállás irritál. Sőt! Mondok jobbat! Az utakon a bringásokkal nincs túl sok gondom. Azonban az életben, látva a ti hobbitokra mi mennyit költünk, hogy ezt ti ingyen kapjátok és még fikázzátok is, nos felforr az agyvizem. Gyakorlatilag a közlekedők képzelt elitjeként ki akartok mindenki mást zárni az utakról. Milyen alapon?
Bringás jogsi, ha valaki közúton akar kerékpározni, közlekedési eszközként és adó. Mondjuk külön adó, mivel külön utat kaptatok. Csak ti..Be is xarok..

dw1 · http://bpcity.hu 2011.02.04. 16:01:45

for the record:

a bringások nem ingyen kapják az utat, a bringások is adóznak, abból van az út.

az autós fizet még az üzemanyaggal is, de annyival jobban terheli is, ha úgy tetszik.

ilyen tempóban jövő hét közepére végigbeszéljük az összes gyakran ismételt kérdést.

ElfRoland 2011.02.04. 17:07:05

@Stock:
Aham.
Megmondanád hogy ezen eszközök létét mi indokolja:
Teljes sorompó, fekvőrendőr, süllyedő oszlop, parkolás gátló oszlop(demszki karó), sebesség mérő berendezés, buszsáv figyelő kamera.
Köszönöm!
Mik az alapvető szabályok?
A zebrán tolni kell? Ez alapvető?
Vagy a zebrán nem gázolunk halálra senkit? Ez az alapvető?
tv2.hu/naplo/video/mintha-nem-is-lennenek-kozlekedesi-szabalyok

ElfRoland 2011.02.04. 17:18:30

@Stock:
Jogsiról mer kiderült hogy nem akadályoz meg a szabályszegésben.
"Kötelezőm" van, önként.
Rendszámból jó lesz egy Luxemburgi, vagy inkább egy Marokkói?

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 17:30:34

@ElfRoland: Ez az utolsó eset, hogy elmagyarázom egy hozzá nem értő okoskodónak a szabályokat:

Van alsóbbrendű út elnevezés a KRESZ-ben. Nos te onnan jössz a bicikliddel, az alsó képen.
Ezért a tiéd a kicsi tábla. :)
Az autókra vonatkozó nagy elsőbbségadás tábla a keresztben futó nagy útra vonatkozik.
Nos tehát a sorrend:
Átmegy a gyalogos (és te ha elenged az autós)
Átmegy az autó aki megáll a kereszteződésben ha kell.
Majd te is átmész.

Ezért kell a jogsi barátaim, mert akkor nem koptatod feleslegesen a billentyűzetet.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.04. 17:35:02

@ElfRoland: azért ez a videó... hát hogyismondjam, nem túl életszerű. Gyalogos ott álldogál a járdán, látványosan engedi el az autókat. Kísérletet sem tesz az átkelésre. Lehet, hogy a KRESZ szerint ettől függetlenül meg kellene állni (én nem így tudtam, de változhatott is, én is emlékezhetek rosszul), de ilyen helyzetben én sem várnám el. Gyalogosként elég erőszakos tudok lenni az ilyen helyeken, úgy lépek le a járdáról a zebrára, mint aki nem nézett körül. Persze az elején megállok, ha látom, hogy jön valami, de jelzem a sofőrnek, hogy át akarok menni. Viszonylag kevés olyan sofőrrel szoktam találkozni, akik nem engednek át.
Amikor meg már a zebrán álldolgáltak és ott számolták a nem megállókat, akkor mintha elfeledkeztek volna egy apróságról: ha jól láttam, akik nem engedték át őket, azok javarészt max. vészfékezéssel tudtak volna megállni. Szóval én nem láttam olyan szörnyűnek a felvételen szabálytalankodók és "szabálytalankodók" arányát.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.04. 17:38:00

@dw1: Bullshit!
"a bringások nem ingyen kapják az utat, a bringások is adóznak, abból van az út."

A bringások nem fizetnek úthasználatért semmit. Adót "mindenki" fizet. Az autós "útadót" is fizet. Te mit fizetsz? Pedig neked két utat is építettünk!!!!! Kettőt, vágod??? Egyikért sem fizetsz..
"az autós fizet még az üzemanyaggal is, de annyival jobban terheli is, ha úgy tetszik."

Lásd mint fent..azzal a kiegészítéssel, hogy a nektek épített utat, kényetek-kedvetek szerint terhelitek, de terhelitek a többi utat, járdát, az erdőket, a mezőket, mindenhol ott vagytok!

Abba már bele se menjünk, hol okoznak még problémát a kerékpárosok..(Mountain bike) Erdő, mező, az is a tietek...Mesélhetnék az erdőről és a vadvédelmi területről ki nem zavarható kerékpárosokról, amiben az a vicc, hogy magánterületről nem tudták kizavarni őket:-)

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.04. 17:43:36

@Morci úr: látszik, hogy te is csak fröcsögni bírsz, eszed kb. semmi.
Legkésőbb a tábla vonalában kell megállnia az autósnak -> a tábla miatt figyelnie kell a kereszteződésre -> nem lenne egyszerűbb, ha a biciklist is el kellene engednie, aki egyébként is egy főútvonalhoz tartozó kerékpárúton érkezik?
Pusztán erről van szó, nem arról, hogy ki, mikor mehet át.
(az már csak apróság, hogy szvsz a felfestés ellentmond a táblának, mivel én még úgy tanultam, hogy azok a szaggatott kockák is elsőbbséget jelentenek a gépjárműforgalommal szemben)

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 17:48:21

@Atomot az indexre!: A stop tábla az amelyiknél kötelező a megállás....
A SÁRGA JELZÉS FIGYELEMFELHÍVÁSRA SZOLGÁL!
Részemről az ingyenes KRESZ oktatásnak vége.

ElfRoland 2011.02.04. 17:52:52

@Aabroncs:
"Semmit nem tejhetünk ,csak megyünk mögöttetek harminccal, mikor ott kígyózik mellettünk a kerékpár út"

Ezt hideg fejjel végig gondolva menyire gyakori?
Szóval ha átszeli az ember pöstöt kocsival és közben 218-szor kell kékeznie ebből 4-szer kerékpáros miatt akkor azért világos hogy nem sokat nyernénk a bringások eltüntetésével.
Sajnos néha (pöstön gyakran) a forgalom akadályozza a forgalmat.
A kerékpáros meg a forgalom része, mint ahogy a kukás autó, a lerobban járműt vontató autó, vagy bármelyik lassú jármű amik szintén néha útban vannak, meg persze a piros lámpánál előted álló 60 autó is amik miatt csak a 3. zöldön tudsz átmenni.

Ez a felsőbbrendű bringás izé meg nem tudom honnét jön.
Jelen pillanatban sokkal több kerékpárral behajtani tilos van mint gépkocsival behajtani tilos és sok milliárdot költenek az utakra és pár milliót a kerékpáros létesítményekre, közben persze takarodjanak az útról mert feltartják a dugót de nem menjenek a járdám mert tilos.
Nehéz ügy.

El kéne viselni egymást akkor is ha ez néha nehéz.A többségnek egy gond nélkül megy.

Közöd???? 2011.02.04. 17:54:31

na hello!
Felháborodva látom miltyen visszafogott a blog címe "elegünk van egyes biciklisekből" Hát a lófaszt! Nekem az összesből elegem van, kilövési engedélyt mindre!!

ElfRoland 2011.02.04. 17:56:04

@Atomot az indexre!:
Igazából ezét linkeltem:
"A 2008-as évben 24 embert gázoltak halálra, 2009-ben ugyanez a szám 25-re emelkedett."
A videót nem is néztem. Bocsi.

ElfRoland 2011.02.04. 18:04:13

@Morci úr:
Kics tábla, nagy tábla. Ez már tényleg röhejes. :-D
Hol is van a kresz-ben? Paragrafus elég lesz. Köszi!

@Aabroncs:
"Az autós "útadót" is fizet."
Mire gondolsz? A teljesítmény adóra? A kerékpárnak nincs teljesítménye.
Jövedéki adóra a benzinben? Ha benzin helyett vodkát veszek akkor mehetek az úton, hisz kifizettem a jövedéki adót?
Amúgy ezt a nem adózik dolgot a szlovák rendszámos offshore céges kopasz fuxosnak magyarázd el. biztos vevő lesz rá:-D
Amúgy én többet adózok a jövedelmem miatt mint egy minimálbérre bejelentett akárki, akkor is ha csak vizes zsömlét veszek egész évben.

ElfRoland 2011.02.04. 18:09:28

Na a végére egy aranyköpés egy jogsis ürgétöl:
Megyek hazafelé a bringa/gyalog úton de autójával telibe parkolta egy jóember.
Gondoltam megkérdezem miért.
-Szia, bocsi, miért parkolsz a bringaúton?
-Ez nem bringaút.
-Jó bringa-gyalog út, de akko re parkolhatsz itt.
-De. Ott a tábla.
-?
Rámutat a bringagyalog végét jelző táblára, (ilyenre: picasaweb.google.com/imre.csullog/HodmezovasarhelyKerekparosInfrastrukturaja?feat=flashalbum#5488564257158215330)

-Ott van. Gyalogos áthúzva, kerékpáros áthúzva, tehát kocsival be lehet jönni, szóval ez parkoló.
-???. Jólvan, köszönöm. Szép napot. (óanyám ...kötelező kresz oktatást a jogsisoknak :-D )

Stock 2011.02.04. 18:27:54

@dw1: ennyi égés után még mindig nyomod a védhetetlen bemagolt dogmáidat?! :)
az azért tisztán lejön, hogy az általam leírtakra nem feleltél.. :)

a bringások mind adóznak?!?! mert az autósok igen!!!!!!!!!!!!
mi van a diákokkal, munkanélküliekkel, be nem jelentettekkel, segélyen élőkkel?

és melyik autós teher arányos a környezet terheléssel?!
regadó? teljesítmény adó? üzemanyag adók? parkoló díjak? autópálya díjak?
és a gazdaság működtetésével ezt nem írják jóvá a járművek??

Stock 2011.02.04. 18:37:18

@ElfRoland: a pirosnál megállás, egyirányú betartása, elsőbbség megadása, záróvonal, járda, világítás....
kérlek nevezz meg még egy közlekedési járművet, amivel sikk szabálytalankodni és ezeket be nem tartani (az anonimitás mögé bújva).

mi indokolja a teljes sorompót? birtokvédelem.. figyelemfelkeltés..
demszki cuccost semmi nem indokolja, hiszen a mentők szopatásán kívül nem alkalmas semmire....

süllyedő oszlop: rogán toncsi meggazdagodását szavatolja és a mentőket rongálja...

sebességmérő: adóbehajtás, szabáyltalanok kiszűrése..

buszsávfigyelés: a pofátlanok ellen...

örülök ha segíthetek, szólj máskor is!

Stock 2011.02.04. 18:40:30

@ElfRoland: a linkeke nem érdekelnek.., azt pedig sosem mondtam, hogy a szabályokkal semmi gond, reggelig sorolhatnám!!!!

de a lényeg, amit eddig gondosan elkerültél: nem feltétlenül a szabály a hibás az alapjaiban megszegők viselkedéséért.....

(és amit szintén nem hiszem, hogy feldolgoztál nem mindegy hogy milyen szabályra szartok!)

Stock 2011.02.04. 18:44:25

@ElfRoland: félrebeszélsz zsinórban!!!!!!!
a jogsi nem akadályoz?? felfogod, hogy miről beszélsz? olyan, mintha a törvény nem akadályozna semmiben.
ha jogsid van, büntethető vagy, büntetőpont, elvétel, utóvizsga... jogsi nélküli vezetésért komoly büntetés... mi tarthatna ennnél jobban vissza?

rendszám kell, szintén a szabályszegők beazonosíthatósága, ezáltal elrettentése miatt.

önkéntes kötelező?? :)))))))
te szoktad visszaolvasni, amiket írsz?
és akinek nincs azzal mi van?
mert az ne mehessen forgalomba, másként nem működhet!

Stock 2011.02.04. 19:00:32

@ElfRoland: állandó! és nem csak az a veszteség, hogy belassulok mögé(d), hanem emiatt lemaradok a zöldhullámról (a mögöttem jövők tömegeivel együtt).. majd a kerekes a pirosnál előre pofátlankodik és kezdjük elölről!

utsó előtti bekezdésed egy vicc!

nem egymást kéne leviselni, hanem a szabályokat betartani és igazodni a többséghez!!!! és nem lenne gond.

dw1 · http://bpcity.hu 2011.02.04. 19:32:59

@Stock: ha nem feleltem tedd fel mégegyszer a *kérdéseidet*

ez az adózás kérdés annyira komolytalan. jó fizessen adót a biciklista. itt van mennyi lenne a telejsítményadó évente: criticalmass.hu/forum/20090930/fizessunk-adot

30 forint.

a közút az közös jószág. mindenki használhatja, azért van. ne nevettesd ki magad azzal, a "biciklisek közül vannak akik nem adóznak" dumával, elég röhejes. az autó után sokkal többet kell fizetni, ez van.

neked tényleg csak az fáj, hogy annak ellenére hogy te (vagy mint említettem telente én is - mivel autózom és fizetek) néha előzgetned kell egy kerékpárost aki látszólag UGYANOLYAN joggal használ egy utat és lassít téged, holott ő nem fizet a járműve után sem, mert nem kell és nem fizet az üzemanyaga után sem.

amúgy kifejezetten jó társaságnak tűntök, lehet, hogy itt maradok köztetek.

Perillustris 2011.02.04. 19:42:54

@Aabroncs: Kicsit el vagy tévedve. Vagy nem is kicsit. Senki nem mondta, hogy a probléma nem létezik. Igen, vannak - a rájuk vonatkozó - szabályokat nem ismerő kerékpárosok. Van rengeteg - elárulom, a fővárosban ez a többség - szabályokat ismerő, ám annak egyes elemeit néha vagy rendszeresen tudatosan megszegő bringás. S nyilván van pár százalék, aki bár ismer minden szabályt, sportot űz azok leszarásából, horrible dictu még szándékosan bosszantja is a többi közlekedőt.

A kiemelt jogok emlegetése elég furán hat abban az országban, ahol az elmúlt évtizedekben mindent a szent autóforgalomnak rendeltek alá. Szerencsére a civilizált nyugatról - ha lassan is - átsodródik egy másfajta, modernebb felfogás, s a mai közlekedésmérnök hallgatók is jó eséllyel ezt sajátítják el. Tehát van remény a változásra.

Ettől még fenntartom, hogy ez egy fikablog. A kiötlője a konstuktivitás látszatát próbálta kelteni, hogy komolyan vegyék (ami már eleve nehéz ilyen pocsék helyesírással, de tudom, grammanáci is vagyok). Összegyűjtötte az autozz.blog.hu/ és a kerekagy.blog.hu/ alatt rendre előkerülő baromságokat, és poszttá szerkesztve, avagy kommentben folyamatosan adagolja. Nem akar ő semmit jobbá tenni, ilyen stílussal nem is lehet. Ismétlem, a végtelen demokráciában ez is elfér, nem zavar.

Nagyon erőltetett, hogy a kerékpározás jelentőségét újra meg újra úgy próbálják meg többen - köztük pl. te is - kicsinyíteni, hogy hobbinak, extrém sportnak tituálják. Az, hogy ki mit kap ingyen, meg hogy a bringás nem adózik, pedig már rettentően unalmas. (De ha kijárod nekem a kormánynál, hogy a kerékpárosoknak valóban ne kelljen adót fizetni, megesküszöm rá, hogy attól a naptól kizárólag a Margit-szigeten tekerek, de ott is csak görgőn.)

Természetesen ahogy egy dohánygyártól sem várom el, hogy őszinte kampányokat folytasson a rászokás ellen-a leszokás mellett, úgy tőled sem várom, hogy elfogulatlan legyél.

Stock 2011.02.04. 19:49:17

@dw1: én már leírtam, attól jobb lesz, ha mégegyszer? :)

komolytalan??
szted csak teljesítmény adó van, ami a többi az infrát kifizető közlekedőt terhel?
fizessétek ki a részeteket, főleg ha habzó szájjal megy a követelőzés! mert az megy a kerékagyon orrba, cába....

neem, hidd el engem, ameddig a ti blogotokra nem tévedtem és beszélgettem néhány elmebeteggel, addig igazán fel sem tűntek a bringások, aztán észrevettem a dolgaikat.... röviden a közveszélyes, önkényes pofátlanság zavar, meg a kettős mérce!

örülök, ha maradsz, hátha kölcsönösen hatunk egymásra kultúrált hangnemben (nem irónia!)

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 19:53:31

@Perillustris: Nálunk még te is mondhatod az okosságaidat, sok helyről már kimoderáltak volna.

Perillustris 2011.02.04. 19:57:21

@Morci úr: Kíváncsian várom, vajon mely mondatomért lehetne ezt megtenni? Egyébként is becsüld meg, hiszen plusz már kattintás a blogon. Pár hét múlva már a felének is örülni fogsz.

Perillustris 2011.02.04. 19:58:52

@Perillustris: "plusz pár" (na még egy - kész pörgés)

dw1 · http://bpcity.hu 2011.02.04. 20:01:40

@Stock: @Morci úr: sajnos a cm.hu kommentjeit nem tudom direktben linkelni, de az adózás témához összehasonlítás (idézet egy kommentből):

"Az útpénztár saját bevétele -pályázatokkal, külföldi teher- és személygépjárművekkel, harangokkal és csengettyűkkel (3 mrd elvonás más költségvetési fejezetektől, 250 millió befizetés az önkormányzatoktól, 4 mrd ingatlanhasznosításiból, 361 millió működési támogatás Kovács néni adójából) együtt- negyvenöt milliárd forint volt tavaly. Ehhez tett hozzá a költségvetés hetvenhat milliárd forintot Kovács néni és a kerékpáros futárok adójából."

Perillustris pedig nagyon kitartó fickó :)

Perillustris 2011.02.04. 20:30:47

@dw1: CM komment linkelése: LINK#comment-407232

A szám az idézni kívánt komment sorszáma, melyet az egeret az adott hozzászólás dobozában lévő "válaszra" húzva tudsz meg.

Pl: criticalmass.hu/blogbejegyzes/20101012/800-ezer-kerekparos#comment-407232

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2011.02.04. 21:13:50

@Morci úr:
:DD
Köszi ez igazán vicces volt.
(Kár,hogy a KRESZ-ben nincs alsóbbrendű út kifejezés.)

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 21:24:03

@tízpercbringa: Nincs??
Ezt komolyan mondod??!!
Na most dobtam el az agyam...

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.04. 21:27:19

@Morci úr: nézz utána! Szerintem sincs. Alsórendű út rémlik, nagyon régről, amivel tán a földutakat jelölték, meg van alárendelt út, ha igaz.

Egyébkét Perillustris-nak igaza van: "Ettől még fenntartom, hogy ez egy fikablog."

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 21:27:33

Akkor KRESZ-ről veled sincs mit tovább mit beszélni...

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2011.02.04. 21:28:09

@dw1: Egy picit azért ez erőltetettnek tűnik. :)

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.04. 22:12:23

@Morci úr: másról se nagyon, amilyen tahó vagy. :D

tízpercbringa · http://tizpercbringa.blog.hu/ 2011.02.04. 22:26:56

@Morci úr:

A KRESZ az elsőbbségi viszonyokat szabályozza (28.§) nem az alsóbbségieket :)).

(Viszont a táblák kihelyezéséről van szó, és azt alapértelmezetten a menetirány szerint jobb kéz felől kell kitenni.A képen a kerékpáros kis EAK táblája a menetirány szerinti bal oldalon, és kizárólag csak ott van kihelyezve. Azaz szabálytalan kialakításban és nem hatályosan. A kerékpárosnak ebből az irányból tehát elsőbbsége van.)

szegedbicaj 2011.02.05. 00:15:44

@Stock: Milyen megbecsülésért? Már akkor biciklisek járták városaink útjait, mikor sokan még azt se tudták, mi az az autó. "Legyél olyan, mint én, akkor megbecsüllek"... szép hozzáállás. Piros lámpa, gyalogátkelőhely, gyalogosvédő sziget, köcicisor, Demszky-karó, egyirányú utca, parkolósáv, csillapított forgalmú övezet, mind-mind az időközben elburjánzott autózá miatt van. És akkor biciklisek rendszámától várni, hogy majd mindenki úgy közlekedik, mint az autósok, akikhez az egész KRESZ-t szabták. Szánalmas.

CSI

szegedbicaj 2011.02.05. 00:19:17

@Aabroncs: Oké, akkor mikor kiszállsz az autódból, ragassz a homlokodra egy matricát, amivel igazolod, hogy fizettél a járda használatáért! Ha nem, akkor ne gyalogolj! Köszi. Jah, és az autópályán is szabadjon biciklizni, mert az EU-s pénz, amiből támogatták, a holland biciklisek adójából is származik.

CSI

lac666 2011.02.05. 10:56:44

A poszt tele van hazugsággal, gyűlölködéssel, előítélettel és kirekesztéssel. Érdemben nagyon nehéz hozzászólni ezért nem is vállalkozom rá! Viszont azt megjegyezném, hogy szükséged lenne egy barátnőre, így le tudnád vezetni a felesleges feszültséget! Ha van akkor, pedig valami hobbi kellene, ami leköt! De ez még véletlen se a blogírás legyen!
(ugye a fideszre szavaztál?) :-)))

ifj. Nagy Gábor 2011.02.05. 12:36:04

@Stock: "nem gondolod, hogy alapjaiban rossz az érvelésed, miszerint a szabály alkotók a hibásak?! abban nem lehet hiba, akik minden, értsd minden szabályra tezs?!?!"

Nem, igen. :)

De azt akkor is meg kell érteni, hogyha a szabály az egyik pillanatban teljesen másfajta viselkedést vár el tőled, mint a másikban, akkor az sokkal nehezebben tartható be (természetesen nem lehetetlen betartani), mintha egyformán kezelne folyamatosan.

"jogsit, rendszámot , kötelezőt a bringásokra és lesz miről beszélni.. onnantól nem vitatható a szerep!"

Egyetértek, ha kiegészíthető még egy ponttal: egy csapásra megszüntetni az összes kerékpárutat és gyalog- és kerékpárutat. Mert onnantól közúton közlekedsz, a többi járművel együtt, mindig és mindenhol. Nekem tetszene! Neked is? ;-)

ifj. Nagy Gábor 2011.02.05. 12:45:38

@Morci úr:"Van alsóbbrendű út elnevezés a KRESZ-ben."

Ez itt a KRESZ: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm

Keress rá, aztán másold be, ha találtál.

Utána folytasd az "ingyenes KRESZ oktatást". :))))

"Az autókra vonatkozó nagy elsőbbségadás tábla a keresztben futó nagy útra vonatkozik."

Remekül hangzik, de ha így lenne, akkor az autós EAK tábláját a kerékpáros átvezetés UTÁN tették volna ki, mielőtt becsatlakozik a másik útba.

Így ugyanis a két azonos módon táblázott úton érkezők közül a jobbról jövőnek van elsőbbsége.

ifj. Nagy Gábor 2011.02.05. 12:52:35

@Atomot az indexre!: "én még úgy tanultam, hogy azok a szaggatott kockák is elsőbbséget jelentenek a gépjárműforgalommal szemben"

Szerintem korábban sem jelentett elsőbbséget, most meg egészen biztosan nem!

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.05. 13:01:50

@ifj. Nagy Gábor: korábban = 30+ éve, még gyerekként, apám KRESZ könyvéből tanulgattam. Abban volt egy olyan, hogy a zebra helyét egyes helyeken úgy jelölik, ahogy a képen látható kerékpárutat (két szaggatott vonallal) A zebra meg már akkor is elsőbbséget jelentett az úttesten közlekedő járművekkel szemben.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.05. 15:57:43

@ElfRoland: Tehát még mindig sikálsz..Az autósok fizetnek az útért. Te fizetsz? amiről pedig beszélek, akkor legyen konkrét, az mondjuk dél-Pest, ahol a jó drága kerékpárút mellett autózva kell kerülgetnem a bringásokat a kerékpár úttól 5 méterre! Azon az úton, bringás nélkül 10 perc alatt otthon vagyok. Ha kifogok egy kerékpárost, az 10 perc, míg ki tudom kerülni, olyan a forgalom és az út és ez csak egy példa!Van mindenkinek ilyen és van még... Ebben a bőszítő az, hogy a kerékpáros mellett ott a bringaút, ami hibátlan. Mennek is rajta..Azonban az országutisnak nem jó..
Ő előttem megy 30-cal és még büszke is rá..Ész megáll..
Azt pedig, hogy milyen adóra gondolok, lejjebb, újra elolvashatod.
@Perillustris:
Össze-vissza beszélsz. Megpróbálod kicsinyíteni a problémát. Azért találkozol ezzel mindenhol, mert egyre égetőbb.
A szent autóforgalomnak pedig azért rendeltek alá mindent, mert szükség volt rá. Ez volt az irány, amit az élet kialakított. Azonban azt, hogy a bringázásra ilyen módon van szükség és ,hogy a társadalomnak a kerékpárosok mindkét kasztját ingyen és bérmentve ki kell szolgálni mert ez nektek jár, elképesztő pofátlanság. Adót pedig, mint már írtam, mindenki fizet. Azonban a külön előjogokért egyedül a kerékpáros nem fizet, pedig csak ő kapja! Ugye azt elfogadod , hogy adófizetőként jár az út és a járda. Ráadásul a járdáért még külön is fizeted az ingatlan adóját. Te mint kerékpáros, mit fizetsz a z útért, amit csak te használsz és csak neked épült? Erre válaszolj, ne csúsztass!Szóval Te kerékpárosként igen is többe kerülsz, mint én gyalogosként, de Te egy büdös fillért nem fizetsz ezért pluszban! a dohányosokat pedig ne hozd ide, mert baromság..A dohányos megfizet azért, szintén külön adóval, úgyhogy ez öngól. Még ők is fizetnek a "hobbijukért"- A horgászok is, mindenki szinte, aki többletköltséget okoz, csak Ti nem.

a helyesírás pedig szimpla, pitiáner, övön aluli ütés, hiszen egy ilyen blogban már csak az indulat miatt is véthet az ember. Csak hát kell valami, amibe kapaszkodhatsz..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.05. 16:01:02

"Amúgy ezt a nem adózik dolgot a szlovák rendszámos offshore céges kopasz fuxosnak magyarázd el. biztos vevő lesz rá:-D
Amúgy én többet adózok a jövedelmem miatt mint egy minimálbérre bejelentett akárki, akkor is ha csak vizes zsömlét veszek egész évben. "

Nevetséges vagy..Adózol? még a sumák szlovák is adózik az útért, mert autót, benzint használ, csak Te nem!! Ne csúsztass! Kerékpár jogsi, Fizess bringaút adót és használd a bringautat! Akkor nincs min vitázni. Aztán ami kifussa a nevetséges bringaút adótokból, abból majd építünk nektek évente egy km bringautat...Kb. annyi jönne ki...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.05. 16:09:16

@CsImi: Ennyi? Ennyit sikerült összehozni? Elég gyenge..A járda használatot vond le a személyi jövedelem adómból és az ingatlan adómból. A bringautat neked melyik adódból vonjam? A személyi jövedelem elment a járdásra, az ingatlan is, az a városodban, hát a kerékpár útra melyiket fizetted?

Semelyiket..

ElfRoland 2011.02.05. 16:27:58

@Aabroncs:
1996 óta van B és C kategóriás jogsim.
Van egy 2000. évi 1.4-es Astra G kocsim.
Évente kb. 9000km-t megyek autóval, és 8000-et bringával.
Mit szeretnél mit fizessek?

Ha elállítom az autó gyújtását hogy 20 liter fogyasszon százon akkor több jogom lesz autózni mint neked, mivelhogy több "útadót" fizetek?
Vagy bringával elindulás előtt vegyek 20 liter benzint öntsem az árokba és akkor mehetek az úton?

De szívesen fizetek bringaút adót.
Autópálya kilométere kb. 2 milliárdból épül.
Kerékpárút kilométere kb 100 millióból, tehát kb. a huszada
A pályamatrica éves díja 40000Ft, ennek huszada 2000Ft.
Ha adsz egy számlaszámot át is utalom neked ezt a pénz hogy megenged hogy az úton menjek.

szegedbicaj 2011.02.05. 18:52:49

@Aabroncs: Jót nevettem, hogy ilyen szépen beosztod az adómat, de sajna a levegőbe beszélsz, mert semmi alapja nincs annak, amit írtál. Honnan tudod, hogy a gyalog- és kerékpárutat, amire Te rálépsz, miután kiszálltál az autódból, nem az én SZJA-mból építették? Fizettél érte? Nem. Útban vagy? Igen.

Jöjj tisztába a közteherviseléssel, valamint az adók szolgáltatás-ellenszolgáltatás relációval (ez nincs, elárulom), és miután akkor majd talán nem írsz marhaságokat, visszatérhetünk a kérdésre.

CSI

ElfRoland 2011.02.05. 19:08:34

@Aabroncs:
" A személyi jövedelem elment a járdára"

Jó drága a járda ha a jövedelmünk 18%-a elmegy rá. :-D
Ha az út csak 10x drágább (nem) akkor arra meg a fizetésünk 180%-át kéne leadózni.

Amúgy itt a házunk előtt mi csináltuk meg a járdát.
Takarítani meg ugye alapból nekünk kell úgyhogy majd szedek rajta "járdadót". :-D

Meg be kéne vezetni az iskolaadót az iskolába járóknak. Mi az hogy ingyen használják az iskolapadokat?! És ne gyere azzal hogy a szüleik fizetik szja-ban mert az már elment a járdára!
:-D

Perillustris 2011.02.05. 21:20:34

@Morci úr: Kis tábla-nagy tábla - ekkorát égni, KRESZ-(nem-)tudást fitogtatva.

@Aabroncs: El kell, hogy keserítselek: benzines fűnyírót használok, sőt, a családban van fűnyíró traktor is. Tudnál segíteni, hol igényelhetem vissza az adótartalmat?

Kár, hogy nem értetted a dohánygyáras példát.

Perillustris 2011.02.05. 21:24:53

@Aabroncs: Öntsünk tiszta vizet a pohárba: adózzanak ugyanannyit a bringások, mint az autótulajdonosok.

Csak egy adónem legyen, a súlyadó. Kilogrammonként (önsúly) mondjuk 1000 forint.

Deal?

szegedbicaj 2011.02.05. 21:53:52

@Perillustris: Ez diszkriminatív, mert van, aki önhibáján kívül hízik el :) De akkor már a gyalogosok is fizessenek súlyadót.

Perillustris 2011.02.05. 21:56:51

@CsImi: Dagadt-jegy a BKV-n! Amúgy természetesen a jármű önsúlyára gondoltam.

Gerik001 2011.02.05. 23:31:22

Én azt nem értem hogy miért tekintenek itt egyesek a kerékpáros közlekedésre mint kényszer? És ha szeret valaki tekerni és pontosan odaérni valahova stressz nélkül?

És ez a köcsög bringás és más szövegeket se értem. Ha én vezetek akkor nem találkozom egyetlen köcsög bicajossal se. Tekernek az úton akkor index-megelőzöm és ennyi volt a dolgunk. Ha pirosnál vagy máshol lehagy nem érdekel. Bár általában jól megnézem mit hajt.

Ha én tekerek a városban akkor megyek és betartom a kreszt mintha kocsi lenne körülöttem csak érzem a szelet és tekerek. Bár annyi igaz hogy a Mérleg utca Roosevelt térnél a buszsávban tekerek hogy ne menjenek át a tarkómon autóval vagy busszal, és ha kaptatok fel a hegyen akkor járdán teszem hogy ne tartsam fel az autósokat, de szvsz ennyi belefér.

De szerintem elkell fogadni hogy a bringások is sokan vannak csak nem foglalnak annyi helyet.

Ja és az érdekes hogy a Lánchídon szeretnek bunkózni az autósok mert őket jobban fogja a körforgalom és nehogy már megelőzze egy bicajos őket miközben állnak.

Ja és a rend kedvéért. Van autó, bkv bérlet, és bicaj. És mindet tudom a szokásaim szerint használni.

Gerik001 2011.02.06. 00:00:07

Egyébként az üzemanyagban már nem fizetsz az útért.
Régebben volt benne útadó amit csak az útra lehetett költeni ,de átnevezték hogy másra is tudják költeni.

Perillustris 2011.02.06. 00:18:53

index.hu/bulvar/2011/02/05/szabalytalanul_kozlekedo_autoval_utkozott_cser-palkovics_andras/

"közlekedési lámpa piros jelzésénél hajtott be a kereszteződésbe"

Tuti bringás volt, s megszokásból hajtott. :P

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.06. 07:50:34

@Perillustris: ebben azt a gerenda vs szálka effektet imádom...

Perillustris 2011.02.06. 14:54:43

@Atomot az indexre!: Muszáj, hiszen az autós köteles ismerni a KRESZ-t. Vizsgán számot adott a tudásáról. Közokirat bizonyítja jártasságát a szabályok útvesztőjében.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.06. 17:53:49

@ElfRoland: Tudod Te mit szeretnék..Azt szeretném, ne emeld magad fölém, az szeretném, ne vedd alapértelmezésnek, hogy neked több jogod van, mint nekem. Azt szeretném, igen, hogy legalább megbecsüld, akár azt a kétezer forintnyi költséget évente, amit eddig nem fizettél ki, hanem a nagy közösből fizettük neked. Ez nem kérdés, tény...Amíg ezeket a nagyon durva véleméyneket nem olvastam, semmi komoly gondom nem volt a bringásokkal..A haverommal néha volt egy kis építő jellegű vitánk és kész...

rankón mondom, amiket itt olvasok, az megdöbbentő..Válasz pedig még nem jött a kérdésemre, de Te legalább, először, elkezdtél valamit mondani..A többi demagóg faxságot, amiket itt frecsognak a bringás nácik, válaszra sem méltatom..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.06. 17:59:37

@CsImi: Te csúsztatsz..Én fizetek adót. Ezért cserébe, annyit veszek el a közösből, mint bárki más, aki nem kerékpározik. Aki kerékpározik, többet vesz el, amiért nem fizet. Csak ezért, csak ő miatta épül kerékpár út. A kérdés még mindig ugyan az! miért jár ez nektek? Nem csúsztatni kell, erre válaszolni. Az pedig, hogy a közteher viselés szar, nem válasz, még ha igaz is. Ugyanis Ti akkor csak rontotok ezen...Nekem pedig nincs járdám, sajnos a mi oldalunkon nincs, tehát amit Te építettél, én meg nem kaptam a közösből, a mérleg egyensúlyát én nem borítom fel. Ha lenne előttünk járda sem borítanám fel..Tudjátok ti, csak ki kel találni valamit...Húzzatok bele..Eddig gyenge minden érv...A kérdés még mindig ugyan az! Mitől jár a bringaút a bringásnak, ingyen?? Ha pedig megkaptátok, hogy van az, hogy csak az használja, aki akarja, aki pedig nem, szopatja tovább az autóst a főúton?

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.06. 18:31:22

@Aabroncs: szimplán hazudsz kicsi troll. Te csak azt akarod, hogy foglalkozzanak veled. :D

ElfRoland 2011.02.06. 19:14:37

@Aabroncs:
"Mitől jár a bringaút a bringásnak, ingyen?? Ha pedig megkaptátok, hogy van az, hogy csak az használja, aki akarja, aki pedig nem, szopatja tovább az autóst a főúton?"

Komolyan nem értem.
Ha jól sejtem ezt a bringás haverod (aki nem megy bringaúton) már elmagyarázta neked.
Ha nem akkor kérdezd meg tőle. Élő szóban minden érthetőbb.

"Én fizetek adót. Ezért cserébe, annyit veszek el a közösből, mint bárki más, aki nem kerékpározik."

Ha ráülnél egy bringára és mennél vele akkor mondhatnám hogy milyen alapon épült neked bringaút?
Helyes lenne-e hogy amikor kinézek a kocsimból csak egy köcsög bringást lássak benned aki nyílvám nap mint nap szopatja az autósokat, nem fizet adót, és a kresz-t se ismeri, és persze miattad költik az én adómat bringaútra? Miközben pont úgy nem tudok rólad semmit sem mint ahogy te sem tudsz az előtted menő bringásról sem?

szegedbicaj 2011.02.07. 16:15:10

@Aabroncs: Az utolsó mondatod árult el. A kerékpárút nem a bicikliseknek épül, hanem az autósoknak.

Amúgy még mindig nem néztél utána a közteherviselésnek, és annak, hogy az adó esetében nincs szolgáltatás - ellenszolgáltatás reláció!

CSI

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.07. 16:17:57

@ElfRoland: Tőled akarom hallani. Ő nem játszotta itt az eszét oldalakon át, hogy neki ez jár..Tudja, hogy nincs igaza..Pontosan tudja, hogy amit tesz, támadható..Teszi, minden hozadékával együtt. Voltak és lesznek is afférjai...

"Helyes lenne-e hogy amikor kinézek a kocsimból csak egy köcsög bringást lássak benned aki nyílvám nap mint nap szopatja az autósokat, nem fizet adót, és a kresz-t se ismeri, és persze miattad költik az én adómat bringaútra? "

Nos, ez fedi a valóságot. Látom kezded érteni...Szépen fogalmaztál. Ez lenne a helyzet, ha engem meglátnál kerékpáron, de nem a kerékpár úton. Akkor csak egy része igaz. Az állítás második fele attól válik igazzá, mikor a kerékpár út helyett a főúton bringázik, miközben a kerékpár út öt méterre onnan megy...A nem fizet adót pedig, így helyes, nem fizet plusz adót...

Minden esetre az még mindig vicces,hogy egyikőtök sem válaszolt a százszor feltett kérdésre:-) Azt még megértem, hogy az előtted hozzászóló, jól láthatóan szellemi fogyatékos nem tud válaszolni, hiszen ő már csak mulattatni van itt, sőt a troll trolloz, ez a legviccesebb, de, hogy Te sem válaszolsz, az kész:-)

Ennyire nem érdekel egyébként az egész, de jó volt megismerni a bringások igazi arcát, tisztelet a kivételnek. Most már tudom, miért megy úgy, hogy ne férjek el, miért teker át a zebrán a gyalogosok közt, ezt felénk ezerszer láthatod és egyáltalán kik ők..Tanulságos volt...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.07. 16:20:35

@CsImi: Te érted magad egyáltalán? Szerintem fejezzük be.. Veled nem vagyok egy hullámhosszon..Szavaid sem értem..Olyan magas az okostojás szorzód, hogy nem szeretnék veled beszélhetni..Kicsit sem érted mit írok, a lila gőz elvakítja az agyad..

ElfRoland 2011.02.07. 18:46:23

@Aabroncs:
Milyen kérdésre nincs még válasz?

Perillustris 2011.02.07. 19:16:51

@Aabroncs: "Most már tudom, miért megy úgy, hogy ne férjek el, miért teker át a zebrán a gyalogosok közt, ezt felénk ezerszer láthatod és egyáltalán kik ők..Tanulságos volt..."

Lebuktunk. A bringások. Mind.

A megállapításod értelmében téged pedig elkönyvelhetünk "autósnak". Zebrán nagymamát, s gyerekeket halálra gázoló autósnak. S igen, nem a gépjárműforgalom akadályoz, hanem a bringások. Mind.

Gerik001 2011.02.07. 23:18:56

@Aabroncs:

A bringaút azért épül hogy több bringás közlekedjen. És legyen 10 év múlva is belélegezhető levegő.

Ha 5 év múlva 1000 Ft lesz az üzemanyag akkor is kocsiba ülsz 5km miatt?

Egyébként meg a kocsi az egyik legrosszabb tömeg/hatékonyságú jármű 1tonna kell hogy egy 100kg-s embert megmozdítson? vagy elég egy 1xkg bicaj is?

ifj. Nagy Gábor 2011.02.07. 23:46:31

@Aabroncs: "Te érted magad egyáltalán? Szerintem fejezzük be.. Veled nem vagyok egy hullámhosszon..Szavaid sem értem.."

Segítek.

Te hajtogatod, hogy autósként mennyire rossz, ha a biciklis előtted megy az úton és tégedet akadályoz. Vagyis ha kerékpárút épül, az legalább annyira neked épül (= a te kedvedért/hasznodra), hogy eltüntesse a kerékpárost az útról.

Kezded már érteni?

Gerik001 2011.02.11. 22:03:25

@ifj. Nagy Gábor: Nem tud mit mondani nekünk erre az érvekre. :)
ezért jók a trollok. :)

DeadBodiesEverywhere 2011.02.22. 11:18:44

Amikor Critical mass van akkor van a legtöbb hülye az utakon.

A legutolsónál is a villamosról néztem ahogy a kivilágítatlan, megkülönböztető mellény nélküli arcok, full gázon tekertek az autók között, rájuk fékeztek, hogy felemelkedjen a hátsó kerék, a kereszteződésbe pirosnál is átmentek.

Ezeket kellene a Dunába lökni :-D

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.22. 11:59:58

@Perillustris: ami - hacsak nem vagyok eltévedve - egyébként is, csak lakott területen kívül kötelező... :D

Perillustris 2011.02.22. 12:14:53

@Atomot az indexre!: Nem, még ott sem kötelező. :)

(Fényvisszaverő ruházat is oké.)

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.22. 14:51:08

@Perillustris: én a kukásmellényről beszélek. Sötétedés után, lakott területen kívül, kötelező a használata valamelyik új KRESZ verzió szerint. (ehhez képest, ha jók az infóim, az utolsó CM-en emiatt is baszogatták a jónépet a törvényeket, egyéb szabályokat, oly jól ismerő rendőrök...)

Perillustris 2011.02.22. 15:29:31

@Atomot az indexre!: Nem, a kukásmellény nem kötelező szerencsére. A jó fej rendőrök - persze felsőbb utasításra - a prizmákba, ill. azok hiányába kötöttek bele.

Erről épp nemrég írtam meg a véleményem:

autozz.blog.hu/2011/02/11/a_kerekparosnak_is_lehet_elsobbsege/fullcommentlist/1#c12638213

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.22. 16:03:06

@Perillustris: lusta vagyok kikeresni (nincs kedvem találgatni, a hivatalos szövegben minek hívják a kukásmellényt :D ), de ahogy gúgli barátunk mutatja, bizony kötelező a fényvisszaverő ruházat.

Perillustris 2011.02.22. 17:00:37

@Atomot az indexre!: Igen, a fényvisszaverő ruházat az, a kukásmellény nem. No, de ne hozzunk össze még több kommentet ennek a fikablognak. :)
süti beállítások módosítása